2011年10月3日月曜日

Yes, cork closures do let oxygen pass into the bottles... コルク栓は酸素を通すか否かについての考察


Have a look at this video. Laurent Ponsot (from Domaine Ponsot in Morey) gives interesting arguments. He explains in particular that the main problem with cork closure is that its oxygen permeability is rather random, yielding random wine ageing.

Laurent Ponsot has got a great french accent too!

Note also that very old bottles tend to loose a bit of their wines by evaporation -- "la part des anges". This shows that the cork enclosure also let alcohol slowly pass through.



 

このビデオをご覧ください。ローラン・ポンソ(モレ村のドメーヌ・ポンソ)が興味深い話をしています。彼はここで特に、コルク栓で封をする主な問題は、酸素の浸透性がむしろ不規則で、ワインの熟成(加齢)に差が生じることだと言っています。

付け加えておきたいことに、非常に古いワインは瓶の中のワインが蒸発により失われること―「天使の分け前」―がよくあるということです。このことから、コルク栓による封により、アルコールがゆっくりと通り過ぎていることが分かります。