2016年1月19日火曜日

Gevrey-Chambertin Évocelles 10 - Lucien Boillot & Fils ジュヴレ・シャンベルタン エヴォセル 2010 ルシアン・ボワイヨ・エ・フィス



3日にかけて試飲しました。マセレーションに茎を漬け込まず、澱上で長い樽熟成を行う、古典的なワイン作りです。ピエール・ボワイヨは、ワインがまだ若いうちに果実味のアロマを楽しむような作り方ではなく、長期熟成をすばらしくさせるようなスタイルです。この良いアロマに豊富で上質のタンニンが、ジュヴレを感じさせます。抜栓直後は還元から来る僅かな苦味を感じましたが、1日後にずっと滑らかになりました。これは寧ろ良いサインです。良い酸味もまだありますから、ワインは更に良い熟成を遂げる可能性があります。これぞ惜しみないジュヴレです。ジュヴレに完璧に適した本格的スタイルと私は思います。もしこのワインを現時点で楽しむなら、2時間くらい前のデキャンタージュが必要です。

参照> Gevrey-Chambertin Évocelles 10 - Lucien Boillot & Fils ジュヴレ・シャンベルタン エヴォセル 2010 ルシアン・ボワイヨ・エ・フィス

Tatsted over 3 days. Classical style, no stem during maceration, long stay in barrel over lees. Pierre Boillot's style: the wine is not designed for pleasing on fruity aromas in its youth but for ageing well. Aromas are fine, we are in Gevrey, there are a lot of tannins and they are good. They tasted slightly bitter straight after opening due to reduction and they became smooth after one day. This is good sign. There is a good acidity too so that the wine can age well. It is Gevrey and generous. This is the genuine style that suits perfectly to Gevrey wines according to my taste. If you want to drink this bottle now then 2 hours decanting is necessary.

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